Er op uit!

Vanuit De Kraak ontdekt u Friesland. Het Wad, Franeker en Harlingen liggen op wandel- en fietsafstand. Leeuwarden ligt slechts 20 autokilometers verderop en ook een dagje Groningen is prima te doen.

Vergezichten
Noordwest Friesland is een eeuwenoud polderlandschap met prachtige hoge luchten en weidse vergezichten. Achter de zeedijk ligt het grootste natte natuurgebied van West-Europa, de Waddenzee. Wie wil genieten van het Friese boerenland en het dijkenlandschap trekt er te voet of met de fiets op uit.

Pleisterplaats
In voor- en najaar is het buitendijkse land van Noord-Friesland pleisterplaats voor honderdduizenden trekvogels. Vanuit het vakantiehuis bent u er zo. 's Avonds zie je bij helder weer vanaf de dijk bij het Oosterbierumer wad de vuurtorens van alle vijf waddeneilanden. Een wandeling door de velden en over schelpenpaadjes brengt u vanaf De Kraak in een halfuurtje naar de Waddenzee.

Fietsen inclusief

Wanneer u de Kraak huurt, kunt u kosteloos gebruik maken van 13 degelijke fietsen. Daarmee fietst u in een paar minuten naar de Waddendijk of de uitgestrekte velden rond Oosterbierum. Ook Franeker en Harlingen zijn prima te doen.

Fanatieke fietsers kunnen Friesland op de bonnefooi verkennen, of één van de routes volgen die in de kerk voor u klaarliggen.

Onze aanrader? Fiets langs de dijk naar het noordoosten tot het buurtschap Zwarte Haan. Hier kunt u in het buitendijkse kweldergebied een prachtige wandeling maken, omringd door natuurschoon en kuddes paarden en runderen. Restaurant Zwarte Haan leent zich uitstekend voor een kop koffie of een uitgebreide maaltijd.

Eise Eisinga Planetarium

Ga op bezoek bij het oudste werkende planetarium ter wereld. Hier zweven de planeten al eeuwen door de woonkamer, nog altijd precies op tijd!

Naast de fraaie collectie van astronomische instrumenten zijn er ook exposities te bewonderen over ons zonnestelsel en het heelal.

Locatie: Eise Eisingastraat 3 in Franeker
Afstand: 7 km (10 minuten rijden)
Website: planetarium-friesland.nl

Bootje varen met Ouwe Seun

Als je een beetje VOC mentaliteit bezit en er even lekker op uit wilt in Harlingen en het echte Fryslan zonder te klunen dan is een avontuurlijke tocht in een blitse boot van de OUWE SEUN een prima idee.
De boten zijn gemakkelijk te besturen en zeer comfortabel.
Ze kunnen desgewenst uitgerust worden met kussens, luxe stoelen, zitzakken enz, het is tenslotte jullie feestje.

Locatie: Jacob Backerstraat 39 in Harlingen
Afstand: 10 km (15 minuten rijden)
Website: ouweseun.nl

Wadlopen naar Ameland

Onder begeleiding van een gids ga je de uitdaging aan: als nietig mens onder de hoge hemel over de bodem van de Waddenzee lopen. Dat is soms even doorzetten, als je een dieper geultje moet meepikken...

Je onderdompelen in de wondere wereld van de wadden is een fantastische ervaring. Onder je voeten borrelt het van het leven, boven je hoofd hoor je de vogels roepen en de vergezichten zijn geweldig. Maar één ding is zeker: aan een natte broek ontkomt u niet.

Locatie: Hoofdstraat 76 in Pieterburen
Afstand: 40 km (40 minuten rijden)
Website: wadlopen.com

Dagje Vlieland of Terschelling

Harlingen is op zichzelf beslist al een bezoek waard. Maar vanuit dit prachtige havenstadje bent u ook in ongeveer 1,5 uur op Vlieland en naar keuze binnen 1 of 2 uur op Terschelling.

Vlieland heeft een uitgesproken rustig karakter. Terschelling wordt gekenmerkt door meerdere dorpjes en een groot Noordzeestrand met fijn wit zand. Lekker uitwaaien dus, een strandwandeling maken of genieten van de rust en de natuur.

Locatie: Waddenpromenade 5 in Harlingen
Afstand: 15 km (15 minuten rijden)
Website: rederij-doeksen.nl

Nauta's botenverhuur

Houdt u van lekker luieren en de natuur?
Gelegen tussen Leeuwarden en Harlingen, op een steenworp afstand van Franeker, hebben wij alle ingrediënten in huis om een ongedwongen, rustige dag op de binnenwateren van het Friese platteland mee te maken; zo'n dag waar u met een glimlach op uw gezicht aan zult terugdenken.  

Locatie: Hitzum
Afstand: 13 km (16 minuten rijden)
Website: nautabotenverhuur.nl

Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Op de Afsluitdijk, een paar kilometer uit de Friese kust, ligt het Kazemattenmuseum. Het houdt de herinnering levend aan de slag om de Afsluitdijk, in 1940 de enige plek in Europa waar de Blitzkrieg tot staan werd gebracht.

Neem een kijkje in de bunkers van waaruit de Duitse bezetter destijds werd tegengehouden en ontdek via de verhalen en presentaties hoe 225 Nederlandse soldaten stand konden houden tegenover 15.000 Duitse.

Locatie: Afsluitdijk 5 in Kornwerderzand.
Afstand: 30 km (20 minuten rijden)
Website: kazemattenmuseum.nl

Eten en drinken

In de keuken van De Kraak hebt u volop ruimte en keukengerei om een uitgebreid feestmaal te bereiden.

Wilt u liever buiten de deur eten? Ook dan zijn de opties talrijk. Zo rijdt u vanuit Oosterbierum in een klein kwartiertje naar Harlingen, en nog sneller naar Franeker - knusse steden met een keur aan restaurants.

Ook buiten de Friese elf steden, soms verstopt in dorpjes waarin u het wellicht niet verwacht, vindt u goede eetgelegenheden. Van een Hollandse pot in de sfeer van weleer tot de authentieke Indonesische keuken - eet smakelijk!

Eetcafé Nooitgedagt Harlingen

Voor een lekkere lunch, een kopje koffie met een krantje, een borrel of een heerlijke maaltijd. Nooitgedagt is gevestigd in een van de mooiste panden van Harlingen. Het is van oorsprong een wijnpakhuis uit 1647. Zowel de Bourgondiër als de vegetariër kan hier een heerlijke maaltijd krijgen. Aan de kinderen is ook gedacht.

Locatie: Grote Bredeplaats 35
Afstand: 15 km (15 minuten rijden)
Website: eetcafenooitgedagt.nl

Voor kinderen

Kinderen vermaken zich dagen in de kerk en tuin. Wilt u er toch op uit? Dan boft u: vanuit het hart van Fryslân zijn talloze dagjes uit binnen handbereik: musea, dierenparken, natuur en zwembaden - wat u wilt.

Nieuw in Friesland? Dan raden we u het Fries Natuurmuseum, Kameleondorp en AquaZoo van harte aan.

AquaZoo Leeuwarden

Een leuk dagje uit naar een park vol natuur? Ga naar AquaZoo en bezoek de pinguïns, flamingo’s, zeehonden, stinkdieren, wasberen en nog veel méér bijzondere dieren. AquaZoo is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Locatie: Groene Ster 2, Leeuwarden
Afstand: 25 km (25 minuten rijden)
Website: aquazoofriesland.nl

Zandstrand Makkum

Of u nu een landrot bent of een waterrat, iedereen voelt zich thuis op het kilometerlange, schone zandstrand van De Holle Poarte.

In de zomer is het steevast een gezellige drukte op de boulevard en het strand. Met kinderen die zandkastelen bouwen of hun eerste baantjes spartelen in het veilige, kniediepe water, en vele surfers met hun vrolijk gekleurde zeilen. De Holle Poarte is op zo'n zomerse dag nét Saint Tropez - maar dan op z'n Hollands met dito prijzen...

In Makkum vindt u ook gezellige terrassen, (kite-)surfscholen, winkeltjes en een catamaranzeilschool.

Locatie: Langezand, Makkum
Afstand: 30 km (30 minuten rijden)

Natuurmuseum Fryslân

Altijd al eens een potvis van dichtbij willen zien, of een rondje Fryslân willen vliegen? In het museum vind je drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes en spelletjes. Daarnaast zijn er ook wisselende tentoonstellingen te zien.

Locatie: Schoenmakersperk 2, Leeuwarden
Afstand: 25 km (25 minuten rijden)
Website: natuurmuseumfryslan.nl

Kameleondorp Terherne

Heb jij wel eens op laarzen gevist? Of een potje klinkhamer gespeeld? Dan is Kameleondorp Terherne iets voor jou. Het is dé plek voor de avontuurlijke Hielkes en Sietses onder ons. Touwslingeren, polsstokspringen over de sloot of op de kabelbaan!

Slecht weer? Dan is er het dorp Lenten, waar avontuur onder dak te vinden is.

Locatie: Buorren 43, Terherne
Afstand: 40 km (40 minuten rijden)
Website: kameleonterherne.nl

Attractiepark Duinen Zathe

Bij de bossen van Appelscha ligt dit mooie, overzichtelijke park waar de kinderen zich prima kunnen vermaken op achtbanen, in botsbootjes of op glijbanen. Meer dan genoeg te doen voor een dagje vol plezier en vermaak! Geschikt voor mindervaliden.

Locatie: Noorder Es 1, Appelscha
Afstand: 75 km (50 minuten rijden)
Website: duinenzathe.nl

In de natuur

Bossen, meren, zee, uitgestrekte weilanden en bijzondere natuurgebieden - Friesland is divers.

Voor ieders voorkeur is er wel iets bijzonders:
- In het kunstzinnige park Vijversburg kunt u heerlijk wandelen
- Bent u fanatieker, dan biedt de 40 kilometer lange eeuwenoude Slachtedijk een uitdaging
- De Friese wateren zoals het Sneekermeer en de Alde Feanen beleeft u het best in een bootje
- Richting Appelscha kunt u heerlijk ronddwalen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Kunt u geen keuze maken? Met een dagje naar Vlieland of Terschelling combineert u varen, fietsen, lopen, bos, zee en gezellige dorpjes.

Park Vijversburg

Natuur en cultuur gaan samen in park Vijversburg, dat van de verpaupering is gered en nu één van Frieslands pareltjes is. Het historische deel van het park, in de volksmond ‘Bos van Ypey’ genoemd, is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Internationale kunstenaars en architecten voegden hier eigentijdse elementen aan toe. Voor jongere bezoekers is er een speciaal gedeelte, met onder andere een waterlabyrint.

Locatie: Swarteweisein 2, Tytsjerk
Afstand: 30 km (30 minuten rijden)
Website: vijversburg.nl

De Alde Feanen

In natuurgebied de Alde Feanen zijn er vele mogelijkheden voor jong en oud. Heerlijk wandelen in de prachtige omgeving, of een ontspannen rondje fietsen. Ook per kano is het gebied te verkennen. Daarnaast staan er langs de hele route vele uitkijktorens waarbij het uitzicht adembenemend is.

Tip: begin uw dag in het bezoekerscentrum. Daar kunt u veel informatie over het gebied vinden en uw eigen programma samenstellen.

Locatie: Koaidyk 8a, Earnewâld
Afstand: 40 km (30 minuten rijden)
Website: np-aldefeanen.nl

Mûntsebuorsterpolder

In de omgeving van de Oudegaasterbrekken beheert It Fryske Gea ('het Friese landschap') de graslanden van de Mûntsebuorsterpolder en de Ryp. 'Syp Set' bestaat vooral uit water, riet en bos.

's Winters kunt u in dit gebied grote aantalle kleine rietzangers zien. Broedvogels hier zijn ransuil, kleine karekiet, sprinkhaanrietzanger en bergeend. Ook qua flora is er van alles te ontdekken. Kijker mee, en op pad!

Locatie: Oudegaaster Brekken
Afstand: 45 km (45 minten rijden)
Website: itfryskegea.nl

Slachtedyk

De Slachtedyk is een eeuwenoude dijk die zich slingerend een weg baant door het overwegend groene land tussen Oosterbierum en Raerd. Vanaf de waddenzeedijk, op de kruin waarvan een zitje het begin van de Slachte markeert, slingert de dijk zich het Friese land in.

De Slachte steekt zo’n anderhalve meter boven het omliggende landschap uit. Het lijkt bijna niks, zo’n dijkje, maar toch is het een belangrijk wapen geweest in de strijd tegen het water. De 42 kilometer lange slaperdijk beschermde eeuwenlang een flink deel van noordwest-Fryslân tegen al te hoge golven.

Website: itfryskegea.nl

Sneekermeer

'Lân fan wyn en wetter', waar zomer- én wintergasten uitwaaien. Met blinkend water, weidse polders, wuivende rietkragen en zeilboten.

Bij de Friese meren denken de meeste mensen aan de Sneekweek, gezellige terrasjes en skûtsjesilen. Maar er is meer. Het Sneekermeer is ook een rijk en interessant natuurgebied, van internationaal belang voor veel watervogels.

Locatie: ten oosten van Sneek
Afstand: 35 km (35 minuten rijden)
Website: staatsbosbeheer.nl

Goedkoop parkeren in hartje Amsterdam

Dagje Amsterdam en niet de hoofdprijs betalen voor het parkeren? 

Locatie: IJdok 33 - Amsterdam
Afstand: 121 km (1 uur en 20 minuten rijden)
Website: parkereninijdock.nl

Geschikt voor 13 personen

Vijf slaapkamers

Drie badkamers

Huisdier toegestaan

Inclusief beddengoed en handdoeken

Inclusief schoonmaak

Inclusief gebruik fietsen

Direct boeken

Contact

De Kraak van Van Dam
Terp 12
8854 AD Oosterbierum

0518 - 481494
info@dekraakvanvandam.nl

KvK: 62206133
BTW-id: NL854706999B01

Om uw verblijf op onze website zo aangenaam mogelijk te maken, gebruiken wij cookies. De website werkt helaas niet zónder cookies.